Aquesta web fa servir cookies. Seguir navegant per ella implica la seva acceptació | Accepto
EL RECICLATGE

Deixalleries i Punts Verds

Aquestes instal·lacions recullen i accepten aquells residus que no es generen de forma ordinària, és a dir, cada dia, i per a les quals no hi ha un sistema de recollida domiciliària o uns contenidors específics al carrer. Accepten residus que es poden reciclar, el material dels quals tornarà als cicles de producció de nova matèria prima per a comercialitzar, i si no és possible es destinaran al tractament més adequat per a evitar malmetre el medi ambient. Per tant, abans de desaprofitar res caldrà comprovar si aquell residu es pot reciclar portant-lo a la deixalleria.

D'aquesta manera, amb un simple cop de cotxe o un petit passeig, els veïns poden classificar ells mateixos els diferents tipus de residus domèstics (tant els reciclables com els especials) que no han pogut minimitzar i dipositar-los selectivament, és a dir, en contenidors separats, seguint les indicacions de les persones que gestionen la deixalleria.

La deixalleria és, per tant, un lloc on el ciutadà participa activament en la gestió de residus municipals i on pot rebre formació i informació sobre molts detalls d'aquesta gestió.

De manera general el servei de deixalleries serà gratuït pels usuaris particulars que aportin els residus en turismes particulars amb una limitació màxima diària de 500 kg. Pel que fa a petits productors del municipi (com tallers, fusteries, empreses de reparació,...) el municipi n’estableix uns preus públics.

La gestió dels residus comença ja a la mateixa deixalleria, on determinats residus (com roba, sabates, ampolles de cava o mobles i altres aparells voluminosos) que estan en bon estat són separats de cara a la seva reutilització i aprofitament per part de qui ho sol·liciti a través de l'Ajuntament o qualsevol altre organisme.

Així doncs, el servei de deixalleria és important perquè permet:

  • Aprofitar els residus valoritzables.
  • Disminuir la quantitat de residus que van a parar als abocadors.
  • Evitar l'abocament incontrolat de residus a l'entorn de les nostres ciutats i dels nostres pobles.
  • Separar els residus perillosos generats a les llars per a donar-los la destinació final més adequada.
  • Informar i formar els ciutadans sobre la correcta gestió dels residus.